Thema’s > Geografie en geologie Aruba
Aruba behoort tot de Benedenwindse eilanden van het koninkrijk der Nederlanden, beslaat een totale oppervlakte van 193km² en is daarmee het kleinste van de drie tot deze groep behorende eilanden. Het ligt het meest westelijk, op 125 km afstand van Curaçao.
Aruba ligt in de Caribische Zee, op korte afstand van de noordkust van Venezuela: 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcónen. Aruba ligt ongeveer 65km ten westen van Curaçao. Het eiland is langgerekt van vorm met een ZO-NW lopende lengte as. De grootste lengte bedraagt 31 kilometer van de noordwestelijke punt tot de zuidoostelijke punt en het eiland is op het breedste deel 9.5km breed. Aruba heeft een kustlijn van 68.5 km. Het landoppervlakte is ongeveer net zo groot als het waddeneiland Texel.
Aruba is ontstaan door onderzeese uitbarstingen van vulkanen. Door bewegingen van de aardkorst en veranderingen in het zeespiegelniveau kwamen kalksteenterrassen boven water te liggen. De noordkust krijgt veel te maken met beukende golven die de kalklagen afslijten. Daarom is de noordkust steil en ruw. Het noordelijke en noordoostelijke deel van het eiland zijn rotsachtig, kaal en de kust is ruig. U vindt hier diepe kloven en inhammen en steil uit zee oprijzende rotsen. De inhammen zijn moeilijk te bereiken en de zee is hier meestal zo woest dat we het ten sterkste afraden hier de zee in te gaan om te zwemmen of te snorkelen.
De noordwestelijke kust van Aruba is vele malen vriendelijker dan de noordoostkust en kenmerkt zich door witte zandstranden met palmbomen. In het zuiden van het eiland zijn enkele baaitjes met zandstranden.
De zuidkust is vnl. vlak en rotsachtig, met ervoor een aantal, meest onbewoonde, eilandjes.Het noordwestelijke en zuidelijke deel van Aruba zijn vlak. Het centrale deel van het eiland is heuvelachtig, met de Jamanota (189m) en de Arikok (188m) als hoogste toppen. Er zijn op Aruba dus geen bergen