Geschiedenis Aruba

De eerste inwoners van Aruba kwamen ca. 2000 jaar voor Christus naar Aruba. Dit waren de Caquetio-indianen van de Arawak-stam.

In 1499 arriveerde de eerste Europese ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda. Hij  claimde Aruba als grondgebied  voor Spanje in 1499.

In 1636 namen de Nederlanders het bewind over, waarna in 1805 de Britten het tijdelijk overnamen.

Vanaf 1816 grepen de Nederlanders weer de macht en vestigden ze zich in Savaneta. De West-Indische Compagnie ontwikkelde de Benedenwindse Eilanden tot landbouwkolonies.

Een 19de eeuwse goudkoorts bracht het eiland welvaart.

De opening van de olieraffinaderij in 1924 heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het eiland.

1947 Impressie van het eiland Aruba van het Polygoon-journaal (producent) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder). Op de film ziet u opnames van het strand, de haven, de bevolking, en in de hoofdstad Oranjestad: straat; stad, postkantoor, hotels, ziekenhuis, Lagere School en MULO. Verder opnames van het waterleidingbedrijf LWD en de olieraffinaderij. Zeker aanbevolen

In 1951 kreeg Aruba grote mate van zelfstandigheid door een motie van de Arubaanse Eilandsraad. Deze resulteerde uiteindelijk in de toekenning van een status aparte vanaf 1 januari 1986, waardoor Aruba vanaf deze datum autonoom functioneert binnen het Koninkrijk der Nederlanden en niet langer onderdeel meer is van de voormalige Nederlandse Antillen. Beweging in de richting van volledige onafhankelijkheid werd gestopt op verzoek van Aruba in 1990.

Een ingrijpende gebeurtenis van Aruba kwam met de komst van de olieraffinaderij, waardoor veel mensen van buitenaf naar het eiland kwamen om te werken. Door de komst van de automatisering vanaf 1940 waren steeds minder werknemers nodig en sloot de raffinaderij in 1986, met als gevolg een grote werkloosheid onder de Arubaanse bevolking.

Aruba scheidde zich af van de Nederlandse Antillen in 1986 en werd een aparte, zelfstandige lid van het Koninkrijk der Nederland.

Vanaf 1980 tot 2000 voltrok zich een hausse in de toerisme-industrie. Het toerisme nam in deze jaren sterk toe, waardoor de meeste Arubanen hun geld in deze sector konden verdienen. Tot op heden is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten op Aruba.

Beweging in de richting van volledige onafhankelijkheid werd stopgezet op verzoek van Aruba in 1990.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *