Savaneta

Plaatsen > Aruba > Savaneta

Savaneta is een dorp ten westen van San Nicolas, aan de zuidkust. Savaneta één van de oudste nederzettingen van Aruba. Savaneta was tot 1797 de eerste hoofdstad van het eiland. De hoofdstad van het eiland is nu Oranjestad.

Het oudste huis van Aruba, een cas di torto, oftewel een lemen hut, dateert van zo’n 150 jaar geleden en is nog steeds te zien in dit historische stadje.

Tot 1790 was Savaneta de hoofdstad van Aruba, maar die rol werd overgenomen door Oranjestad toen de handel belangrijker werd en Oranjestad beter bereikbaar bleek voor schepen.

Over de herkomst van de naam Savaneta zijn twee verschillende verhalen in omloop. Volgens één bron: “Futuro mester trece claridad tocante prome capital di Aruba” komt de naam Savaneta uit de tijd van de Spaanse bezetting. Savaneta zou Sabana chikito betekenen, een naam die de Spanjaarden veel gebruikten in de gebieden die ze veroverden. Volgens het boekje van J. Hartog dat we veel aanhalen op ArubaVakantieland.nl is de naam pas in 1840 ontstaan. In het Nederlands betekend Savaneta “de kleine weide”. Volgens Hartog werd dit gebied zo genoemd om onderscheid te maken met Sabana Grandi, dat meer naar het westen ligt.

Je kunt heerlijke ontspannen dagen doorbrengen bij Mangel Halto, een juweel van een strand net ten noorden van Savaneta, waar een dicht netwerk van mangrovebomen leidt naar onweerstaanbaar uitnodigend hemelsblauw water, opmerkelijk kalm door het beschermende rif voor de kust. Mangel Halto Beach is uniek op het eiland. Het is een geweldige plek om te snorkelen, omringd door prachtige mangroven, maar wat iedereen aantrekt in dit schitterende plekje is de ontspannen sfeer.

Bezoekers en eilandbewoners ontmoeten elkaar bij Zeerover, een viswinkel annex eethuis met een authentieke sfeer. Aan een toonbank bij de ingang wordt verse vis verkocht, maar je kunt ook de vis ter plekke laten bereiden en opeten op de pier, waar Arubanen poolen of domino spelen en het laatste nieuws bespreken onder het genot van een paar ijskoude biertjes.

In de basis Marine Barracks Savaneta zijn de Koninklijke Nederlandse Marine, het Nederlandse Korps Mariniers, de Nederlandse Kustwacht en de Arubaanse Defensie gehuisvest. Deze Nederlandse aanwezigheid vindt haar oorsprong in het feit dat hier de Nederlanders haar intrek nam toen in 1816 het gezag over het eiland werd hersteld.

De restaurants in Savaneta staan bekend om hun verse vis en zeevruchten, en hun gevarieerde keuken met een Caribische knipoog.

Er zijn geen grote resorts, wel een aantal kleine boutique hotels, vakantiehuizen en accommodaties in bed-and-breakfast-stijl.

Bronnen: Aruba; zijn geschiedenis in het kort / J. Hartog – 1988 Futuro mester trece claridad tocante prome capital di Aruba – Diario 6/5/83

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *