Oranjestad

Plaatsen > Aruba > Oranjestad

Oranjestad Main street

Oranjestad Main street

Het oudst bewaard gebleven gebouw op Aruba is Fort Zoutman, dat dateert uit 1796. De Willem III toren werd er in 1867 aan toegevoegd. Rondom dit fort ontwikkelde zich aan de Paardenbaai een stad, die vanaf 1824 Oranjestad genoemd werd.

De naam Oranjestad is ontstaan in de tijd dat Aruba een kolonie van Nederland was. De stad werd tijdens een belangrijk bezoek van gouverneur Cantzlaar aan Aruba in 1824 vernoemd naar het Nederlands koningshuis (Huis van Oranje). Door de bevolking werd de hoofdstad altijd al ‘Playa’ genoemd en dat is nog altijd niet veranderd.

De Paardenbaai begon steeds belangrijker te worden als aan- en  afvoerhaven van het eiland; het was het centrum geworden van alle (paarden)handel. De bevolking vestigde zich rondom het fort en men bouwde de huisjes schots en scheef. Langzaam groeide het uit tot een klein dorp. In en rondom Oranjestad ontstonden stadswijken variërend in sociale status van lagere middenklasse tot elitair, Rancho tot Mon Plaisir. Vanaf de jaren ’60 heeft de bouw van de hotelzone en het hiermee samenhangende toerisme een hele grote invloed op de ontwikkeling van Oranjestad.

Inmiddels heeft Oranjestad 20.000 inwoners. Oranjestad is nu de hoofdstad van Aruba.

Opvallend in Oranjestad zijn de vrolijk gekleurde huizen aan de Wilhelminastraat.

Haven Oranjestad

Haven Oranjestad

In de bruisende haven komen de vissers iedere dag hun vangst verkopen. Ook komen hier ’s morgens de bootjes met groenten en fruit vanuit Venezuela. In Oranjestad kunt u lekker winkelen of een mooie souvenir kopen.

Hier worden ook alle grote evenementen gehouden, zoals carnaval, straatparades en festivals.

Fort Zoutman De toren bij het Fort Zoutman is in 1869 gebouwd als verdedigingspost en

Fort Zoutman Oranjestad

Fort Zoutman Oranjestad

vuurtoren. In de torenspits brandde een petroleumlamp. Aan de toren werd de eerste publieke klok van Oranjestad bevestigd. Doordat de lamp voor het eerst werd aangestoken op de verjaardag van Koning Willem III, wordt de toren ook de Koning Willem III toren genoemd. Tegenwoordig is het Historisch museum van Aruba in de toren gevestigd. Tijdens het wekelijkse Bonbini Festival in Fort Zoutman in Oranjestad kunt u ook eens meemaken hoe het is om een Traditioneel Arubaans feest te vieren.

Muntenmuseum Het Muntenmuseum ligt achter het busstation van Oranjestad. In het muntenmuseum van Aruba zijn meer dan 30.000 munten van over de hele wereld tentoongesteld. Openingstijden: maandag – donderdag 9.00 – 16.00 uur, vrijdag 9.00 – 13.00 uur, zaterdag 9.00 – 12.00 uur. Voor meer informatie: www.museumaruba.org

Bronnen:

  • 180 jaar geleden kreeg Oranjestad haar naam / Randall Croes – Amigoe 17 maart 2004, p. 5
  • Plaatsnamen op Aruba / Bibliotheca Nacional Aruba, p. 9.
  • Planbeschrijving ROP Aruba, april 2009. p 46.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *