ABC eilanden

Misschien heb je wel eens gehoord van de uitdrukking “ABC-eilanden” en misschien weet je dat het staat voor Aruba, Bonaire en Curaçao.

Hoewel dit een leuk etiketje is om op de drie meest westelijke eilanden van de Benedenwindse Antillen in het Zuid-Caribische gebied te plakken, kan het ertoe leiden dat mensen de drie eilanden op één hoop gooien, in plaats van ze allemaal te herkennen vanwege hun eigen unieke schoonheid, geschiedenis en bezienswaardigheden. Hoewel deze website gaat over Aruba, hebben we andere websites die gaan over Bonaire en Curacao. Elk van deze eilanden is absoluut een bezoek waard.

Trouwens, hoewel deze eilanden de ‘ABC-eilanden’ worden genoemd, is dat niet de geografische volgorde van de locaties van de eilanden. Van west naar oost is de volgorde Aruba, Curaçao en Bonaire.

Voordat we dieper ingaan op wat elk eiland onderscheidt, moeten we beginnen met wat ze samenbrengt. Elk van deze eilanden heeft een verbinding met Nederland. Aruba en Curaçao zijn beide landen van het Koninkrijk der Nederlanden, terwijl Bonaire een gemeente van Nederland is. Je zult op elk van de eilanden de Nederlandse invloed aantreffen, zeker als het gaat om de architectuur, de taal en het eten.

Carnaval op Aruba (Foto met toestemming Aruba Tourism Authority)

Alle drie de eilanden delen dezelfde moedertaal: Papiamento/Papiamentu (Aruba’s Papiamento heeft een iets andere stijl dan het Papiamentu dat op Bonaire en Curaçao wordt gesproken). Nederlands wordt ook veel gesproken en gebruikt op elk eiland en wordt gebruikt in het onderwijssysteem. Bovendien worden Spaans en Engels begrepen en gesproken, waardoor het voor bezoekers vrij gemakkelijk is om te communiceren. Ten slotte is er één dierbare traditie en viering die elk eiland deelt: Carnaval! Dat moet je meemaken.

Aruba

Grootte: Het kleinste van de drie eilanden, ongeveer 193 vierkante kilometer met een bevolking van ongeveer 107.173.

Geografie: Een vlak eiland met uitzondering van een paar grote heuvels . Stel je een droog, woestijnachtig landschap voor met een overvloed aan cactussen, vermengd met witte zandstranden, turquoise water en overal verspreide weelderige palmbomen. Hoewel het grootste deel van het eiland vlak en droog vuil is, behoort 20% van het eiland tot het Arikok National Park, dat bestaat uit heuvels, vegetatie en wilde dieren.

Hoogtepunten: Veel adembenemende stranden en vele zijn gemakkelijk bereikbaar. Het Eagle Beach met zacht poederwit zand spant misschien wel de kroon, want het staat jaar na jaar wereldwijd in de top 10 lijsten van mooiste stranden. Kies ervoor om te ontspannen op de rustigere stranden van de Westside, of maak een wandeling aan de wilde kant en verken de prachtige en onhandelbare stranden in het Oosten (niet om te zwemmen). Over het hele eiland vind je vriendelijke lokale bevolking, uitgebreide eetgelegenheden, talloze rondleidingen en activiteiten om je bezig te houden, een sterke en constante wind (geweldig kitesurfen ), aloëplantage, lokale rum, straatkunstmuurschilderingen, duiklocaties, leuke jaarlijkse festivals, en nog veel, veel meer.

Bonaire

Grootte: het op een na kleinste eiland, ongeveer 288 vierkante kilometer met een bevolking van ongeveer 20.916.

Geografie: Ook een vlak, woestijnachtig eiland vergelijkbaar met Aruba, waardoor het vrij gemakkelijk is om het hele eiland te bereizen (let wel op voor de wilde ezels op de weg). De unieke en ongerepte stranden bestaan ​​uit betoverende tinten blauw en kalm, ondiep water. Eén van hun stranden heeft zelfs roze zand! Ook aan de oostzijde van het eiland vind je wilde stranden (niet om te zwemmen).

Hoogtepunten: Duikliefhebbers van over de hele wereld hebben Bonaire op hun lijstje staan, omdat dit eiland een toplocatie is om te duiken en snorkelen! Het eiland heeft dankzij het National Marine Park beschermde mariene gebieden, waardoor het onderwaterleven kan floreren zoals het hoort, wat zorgt voor buitengewone, ongerepte duikplekken (en ze zijn gemakkelijk toegankelijk)! Vergeleken met Aruba en Curaçao is het rustiger als het gaat om toerisme en bezoekers, waardoor het erg rustig is en de perfecte plek om even weg te zijn voor wat ontspanning. Enkele van de bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn het roze zandstrand, de zoutpannen, Klein Bonaire, de natuur, wilde dieren, inclusief hun prachtige wilde flamingo’s en ezels. Over het geheel genomen is het eiland gevuld met charme en vriendelijke inwoners, kijk vooral eens verder op bonairevakantieland.nl

Curacao

Grootte: Het grootste eiland van de drie, ongeveer 444 vierkante kilometer met een bevolking van ongeveer 157.538.

Geografie: Ook een droog, woestijnachtig eiland, maar het is het meest heuvelachtige van de drie. Op het grootste deel van het eiland vind je veel groene heuvels en “bergen”. Er zijn veel lange, winderige (en rotsachtige) wegen die je naar adembenemende stranden leiden, omringd door kliffen en ongerepte natuur. Het kost misschien wat meer tijd om dit eiland te verkennen, maar het is elke seconde waard!

Hoogtepunten: Must-sees zijn de kleurrijke, levendige binnenstad van Punda en Pietermaai, vol met kunst, winkels, restaurants en plezier. Curaçao heeft de hoogste brug in het Caribisch gebied (de uitzichten zijn spectaculair en een beetje spannend). Het eiland bestaat uit groene heuvels, cactussen, wilde stranden, Blue Curacao-likeur, aloë, wilde flamingo’s, vriendelijke lokale bevolking, veel winkels, straatkunstmuurschilderingen, heerlijk eten en nog veel meer! Er zijn zoveel verborgen pareltjes te vinden op het eiland, het is zeker een aanrader om een ​​auto te huren om al het moois te ontdekken, want er is er veel van! Kijk eens verder op curacaovakantieland.nl

ABC Eilanden

Zoals je kunt zien is elk eiland uniek, mooi, divers, gastvrij, warm, zonnig en vol met vriendelijke lokale bewoners. We hopen dat dit je een beter begrip geeft van elk van deze adembenemende eilanden.