Planten en dieren op Aruba

Thema’s > Planten en dieren op Aruba

Vegetatie Aruba

De plantengroei op de droge grond is beperkt. Planten die hier voorkomen zijn: grote (zuil)cactussen, struikgewassen, agaven en lage boomsoorten als de kwihi en de typische dividivi.

  1. Cactussen: Cactussen zijn een veel voorkomende plantensoort op Aruba. Ze zijn goed aangepast aan de droge omstandigheden op het eiland en hebben vaak dikke stengels en kleine, stekelige bladeren. Enkele voorbeelden van cactussen die voorkomen op Aruba zijn de reuzencactus, de zuilcactus en de toncactus.
  2. Divi-divi boom: De Divi-divi boom is een iconische boom op Aruba en is te herkennen aan zijn unieke, gedraaide stam en gebogen takken. De boom is goed aangepast aan de harde wind en droge omstandigheden op het eiland en wordt vaak gebruikt als oriëntatiepunt.
  3. Aloe vera: Aloe vera is een succulente plant die vaak wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant groeit goed in droge omstandigheden en is daarom een veel voorkomende plantensoort op Aruba.
  4. Agave: Agave is een plantensoort die vaak wordt gebruikt voor de productie van tequila en andere sterke dranken. De plant is goed aangepast aan droge omstandigheden en groeit goed op Aruba.
  5. Tamarindeboom: De tamarindeboom is een boom die oorspronkelijk uit Afrika komt, maar nu op grote schaal wordt gekweekt in tropische gebieden over de hele wereld, waaronder Aruba. De boom produceert vruchten die worden gebruikt in de keuken en in traditionele geneeskunde

Aruba kent liefst 12 hagedissoorten (3 tejuhagedissen, 2 brilteju’s, minstens 5 soorten gekko’s, de leguaan en 1 anolissoort), waarvan de leguaan de bekendste is. Verder leven hier vier slangensoorten: inclusief de boa en een wormslang, de Santanero en de giftige ratelslang Cascabel. ,

Aruba kent minstens 220 vogelsoorten, waarvan het merendeel trekvogel of overwinteringsgast uit Noord-Amerika. De diverse vogelsoorten zijn veelal te vinden in de Bubali-plas, die zich heeft ontwikkeld tot een belangrijk broedgebied van midden Amerika. Enkele vogels die op Aruba voorkomen zijn de fraaie prikichi, de Arubaanse parkiet, of de oranje-gele trupiaal.

Flamingo Aruba
Flamingo Aruba

Zoogdieren die op Aruba voorkomen zijn vooral geiten en ezels, die beide door de Nederlanders naar het eiland zijn gebracht.

Het oceaanleven rond het eiland is zeer rijk. Hier komen, naast vele tientallen soorten tropische vissen, in zee o.a. barracudas, haaien, inktvissen, krabben, kreeften, roggen, schildpadden, zeepaardjes en zeesterren voor.

Pagina met bijdrage van Anton Robles de Medina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *