Heropening raffinaderij Aruba definitief na deal met oliemaatschappij Citgo

San Nicolas – De raffinaderij in Aruba wordt heropend. Dat is het resultaat van een akkoord tussen Aruba en de Amerikaanse oliemaatschappij Citgo, dochterbedrijf van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

De heropening staat gepland voor 1 augustus 2016, zo maakte de regering bekend tijdens een persconferentie.

Het Arubaanse parlement moet nog over een aantal wijzigingen beslissen. Zo richt de overheid twee staatsbedrijven op: één die verantwoordelijk is voor het draaien van de raffinaderij en de andere voor de verkoop van o.a. benzine, diesel en jet fuel. De heropening van de raffinaderij betekent een grote investering in de economie en zal bijdrage aan zo’n 15 procent groei van het BNP van Aruba. Volgens energieminister Mike de Meza zal Citgo tussen de 700 miljoen tot 1 miljard dollar investeren in de raffinaderij.

De ‘meest groene raffinaderij van het westelijk halfrond’ prijst minister-president Mike Eman aan tijdens de officiële bekendmaking van de deal met Citgo. In tegenstelling tot vroeger gaat de raffinaderij niet meer draaien op stookolie maar op gas. Dat gaat via een pijplijn van het schiereiland Paraguana, het dichtstbijzijnde stukje Venezuela, naar de terminal in San Nicolas waar de raffinaderij staat. Gas zorgt voor veel minder uitstoot van broeikasgassen. Volgens de regering zeker 20 procent minder aan CO2 en als de raffinaderij eenmaal draait, is het plan om de rest van de uitstoot op te vangen en algen mee te kweken voor productie van zeep, proteïnen en kleurstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *