Eman, Cornelis Albert (Shon A)

Thema’s > Cornelis Albert (Shon A) Eman

Eman, Cornelis Albert (Shon A)

Monumento 18 di Maart Eman, Cornelis Albert (Shon A)

Cornelis Albert (Shon A) Eman werd geboren op Aruba op 17 mei 1916. Hij overleed op Curaçao op 13 juli 1967. Naast het parlementsgebouw, tegenover het Wilhelminapark in Oranjestad staat een standbeeld voor deze geliefde politicus.

Cornelis Albert (Shon A) Eman was een politicus en, sinds het overlijden van zijn vader Henny Eman, voorzitter van de  Arubaanse Volks Partij (A.V.P.).

Cornelis Albert (Shon A) Eman maakte deel uit van de Antilliaanse delegatie naar de Ronde Tafel Conferentie van 1948 en die van 1952-1954.

Cornelis Albert (Shon A) Eman drong in 1948 aan op grotere autonomie van Aruba toen hij door de Raad van Politie als afgevaardigde naar Nederland gestuurd werd met een petitie waarin om een eigen bestuur voor Aruba werd gevraagd. Om deze reden is het Monumento 18 di Maart dat hierboven staat afgebeeld opgericht. Op deze datum in 1948 werd de petitie, getekend door 2147 Arubanen aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Juliana tijdens de Ronde Tafel Conferentie van 1948. Shon A Eman is op het monument afgebeeld met de petitie in de hand.

Cornelis Albert (Shon A) Eman was vanaf 23 september 1958 tot aan zijn overlijden lid van de Staten van de voormalige Nederlandse Antillen en vanaf 1951 lid van de Eilandsraad van Aruba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *