Vlag van Aruba

Vlag Aruba

Thema’s > Vlag Aruba

Aruba heeft nog niet zo lang een eigen vlag. De vlag van Aruba ontstond iIn de aanloop tot het verkrijgen van de status aparte. Op voorstel van Betico Croes werd er een vlag en volkslied ontwikkeld, als symbolen van de Arubaanse soevereiniteit en als een begin stap naar de Status Aparte.

Een vlagcommissie voor Aruba organiseerde in 1976 een wedstrijd gehouden voor de mooiste vlagontwerpen. Er deden 693 mensen mee aan deze wedstrijd om een vlaag voor Aruba te ontwerpen. Vele vlag ontwerpen hadden de kleuren, blauw, rood, geel en wit. Ook kwam een vierpuntige ster regelmatig terug. Maar niet één van deze ontwerpen werd uiteindelijk uitgekozen.

De commissie werkte zelf ook aan een ontwerp voor de vlag van Aruba. Uiteindelijk is dit ontwerp nadat het verbeterd was door een externe vlaggenexpert, door de commissie gekozen en voorgedragen. Op 16 maart 1976 heeft het parlement de vlag goedgekeurd. Twee dagen daarna op 18 maart werd de gloednieuwe vlag voor het eerst gehesen tijdens een groot feest in het Wilhelmina Stadion.

Vlag van Aruba
Vlag van Aruba

De nieuwe vlag van Aruba is blauw, met linksboven een rode vierpuntige ster, in wit omtrokken. Aan de onderzijde lopen twee gele strepen.

De ster in de vlag is het symbool van de herkomst van de bevolking uit alle windstreken, maar ook de 4 talen die op het eiland gesproken worden: Papiamento, Nederlands, Engels en Spaans. De kleur rood verwijst naar de roerige geschiedenis van het eiland: Rood is het bloed van de indianen die streden voor haar vrijheid op Rooi Frances.

Blauw is de kleur van de zee en de lucht.

De gele lijnen tot slot symboliseren de stranden, onafhankelijkheid en de overvloed.

Bestel uw eigen Aruba Vlag, gewoon bij BOL.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *