Fosfaatwinning op Aruba

Thema’s > Fosfaatwinning op ARUBA

Er werd op Aruba fosfaat gewonnen bij Seroe Colorado en Seroe Culebra van 1880 tot 1895. De Aruba Phosphaat Maatschappij bood aan ongeveer 300 mensen werk.

Fosforzuur wordt voornamelijk gebruikt in de productie van kunstmest, in wasmiddelen, antiroestmiddelen en in kleine hoeveelheden in frisdranken, zoals cola.

Rond 1873 werden er fosfaat ontdekt bij Seroe Colorado en Seroe Colebra. In 1879 werd de ‘Aruba Phosphaat Maatschappij’ (APM) opgericht. Er werden machines, locomotieven, rails en andere benodigdheden ingevoerd. Er ontstond bedrijvigheid op het eiland en vooral in de haven van San Nicolas. De haven ontwikkelde zich tot een moderne haven.

Het fosfaat kwam aan de oppervlakte voor in lagen tot bijna zes meter diepte. Later werd er ook fosfaat gevonden op grotere diepte. Tussen de mijnen en de baai van San Nicolas liep een smalle spoorbaan waarop een kleine locomotief lange rijen karretjes met fosfaat voortrok. Begin 1880 werd de eerste scheepslading met Arubaans fosfaat naar Engeland verscheept.

Later daalde de prijs van fosfaat op de wereldmarkt doordat er in meerdere landen fosfaat werd ontgonnen. In 1894 was de productie al heel wat minder en kon de maatschappij niet verder. In 1895 werden de mijnen gesloten.

In totaal werd er door de Aruba Phosphaat Maatschappij ruim 446.445 ton fosfaat geëxporteerd en gaf zij aan ca 300 mensen werk.

Bronnen:

  • Geschiedenis van Aruba, Bonaire, Curaçao……  Luis Daal; Ted Schouten
  • Tijdschrift Ambiente – edition 11, 2002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *