Boa constrictor

Thema’s > Boa constrictor

De Boa constrictor komt normaal alleen in de vrije natuur voor van Mexico tot Argentinië. Sinds enkele jaren komt de Boa constrictor ook voor op Aruba. Waarschijnlijk is de Boa constrictor meegekomen met vrachtschepen die bomen, planten en zand uit Midden- en Zuid-Amerika naar Aruba brachten. Een tweede mogelijkheid van deze introductie in de Arubaanse natuur is dat mensen die boa’s als huisdier hadden, deze hebben vrijgelaten, of dat deze, in een moment van onoplettendheid, zijn ontsnapt. Een derde en minst waarschijnlijke mogelijkheid is dat de Boa vanuit Venezuela naar Aruba is gezwommen. Hoewel de afstand niet groot is, is de stroom van 2 á 4 knopen te sterk om overgestoken te worden door een Boa; ook al zijn ze goede zwemmers.

De Boa constrictor houdt zich op in de buurt van water. Overdag houdt hij zich schuil tussen het struikgewas om in de schemering op jacht te gaan.

De Boa constrictor is een wurgslang. De Boa constrictor is niet giftig en ze jagen niet op mensen. Mocht je toch gebeten worden door een Boa dan moet U een tetanusprik halen bij de dokter of de eerste hulp.

De Boa constrictor is in korte tijd een plaag geworden voor de Arubaanse fauna. De boa’s vormen een gevaar voor de inheemse vogels en dieren. En ook voor de inheemse slang, de cascabel.Parke Nacional Arikok, LVV en de Veterinaire dienst proberen door het doden van de dieren het probleem te bestrijden. In 2004 zijn er 240 boa’s gevangen. In het eerste kwartaal van 2005 zijn er al 120 boa’s gevangen.

In maart 2005 werd een Boa gesignaleerd van 1,80 m lang in de tuin van Mr. and Mrs. Uckerman. Nadat de buren een foto genomen hebben hebben ze de slang gedood..

Bronnen:

  • Amigoe – 12 april 2005
  • Diario – 09 april 2005
  • Diario – 12 april 2005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *