Butuku

Butuku is een traditioneel gerecht dat voornamelijk wordt gegeten op Aruba, maar ook in andere delen van het Caribisch gebied voorkomt. Het is een soepachtige maaltijd, vergelijkbaar met een stoofpot, die wordt bereid met verschillende soorten groenten, vlees en maïsmeel.

De basis van butuku is een bouillon, die wordt gemaakt door verschillende soorten vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, kip en/of geit, te koken met groenten zoals ui, knoflook, tomaat, paprika, aardappelen, yucca en wortels. Vervolgens wordt er maïsmeel aan de bouillon toegevoegd om de soep te verdikken en extra smaak te geven.

Butuku wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht en kan worden vergezeld door witte rijst, funchi (een traditioneel Antilliaans gerecht gemaakt van maïsmeel), gebakken bakbanaan en/of gebakken vis. Het is een stevige, voedzame maaltijd die ideaal is voor de koudere avonden op Aruba.

Butuku is een geliefd gerecht onder de lokale bevolking van Aruba en wordt vaak bereid tijdens speciale gelegenheden, zoals familiebijeenkomsten en feestdagen. Het is ook verkrijgbaar in sommige restaurants en eetgelegenheden op het eiland. Als je op zoek bent naar een traditionele en smakelijke maaltijd tijdens je bezoek aan Aruba, is butuku zeker het proberen waard!