Algemene informatie over de Arubaanse keuken

De Arubaanse keuken is, net als de bevolking, het resultaat van alle beste dingen uit alle delen van de wereld. Er wonen nog altijd meer dan dertig nationaliteiten op Aruba; dus een bijzonder internationale keuken gebaseerd op alles wat de aarde en zee voortbrengt: Vlees, vis en vegetarisch.

De eilandbewoners zijn echte visliefhebbers.

Aruba heeft een rijke culinaire geschiedenis, en er zijn vele traditionele gerechten die je geproefd moet hebben tijdens je bezoek aan het eiland. Hier zijn enkele van de meest populaire en lekkerste traditionele recepten van Aruba:

  1. Keshi Yena – Keshi Yena is een gevulde kaas die wordt bereid met gekruid gehakt, kip of vis en groenten zoals ui, paprika en tomaat. Het wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht en is een van de bekendste traditionele gerechten van Aruba.
  2. Stoba – Stoba is een stoofpot van vlees, vis of kip met groenten zoals yucca, aardappelen en wortelen. Het is een voedzaam en vullend gerecht dat vaak wordt geserveerd met rijst of funchi.
  3. Funchi – Funchi is een Antilliaans gerecht gemaakt van maïsmeel en water. Het wordt gekookt tot het dik en stevig is en wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij traditionele Arubaanse gerechten zoals stoba en keshi yena.
  4. Pan Bati – Pan Bati is een traditioneel Antilliaans maïsbrood dat op Aruba vaak wordt geserveerd als ontbijt of bijgerecht. Het is gemaakt van maïsmeel, water, suiker en zout en wordt gebakken in een pan.
  5. Arepa – Arepa is een platbrood gemaakt van maïsmeel en water. Het wordt vaak gevuld met kaas, ham, kip of andere ingrediënten en gebakken of gegrild tot het knapperig is.
  6. Sopi di Piska – Sopi di Piska is een vissoep die wordt bereid met verschillende soorten vis, groenten en kruiden. Het is een populaire maaltijd op het eiland en wordt vaak geserveerd met funchi of rijst.
  7. Ayaca – Ayaca is een gevuld deeg dat wordt gemaakt van maïsmeel en wordt gevuld met kip, varkensvlees, rozijnen, olijven, kappertjes, en andere kruiden. Het wordt vervolgens verpakt in bananenbladeren en gekookt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele heerlijke traditionele gerechten van Aruba. Door deze gerechten te proeven, krijg je een goed idee van de rijke culinaire geschiedenis en cultuur van het eiland.

Arubanen eten ’s middags warm en ’s avond een boterham. Een eenvoudige Arubaanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten en vis. De traditionele smakelijkste hapjes uit de Arubaanse keuken zijn Keri keri, een kruimige ‘verkruimelde’ vis, en cabrito stoba (gestoofd geitenvlees) en pika (hete saus). Tot slot wil ik noemen de salsa criolla, een dip van tomaat, paprika, ui en kruiden. Vaak wordt vis geserveerd met stukken funchi (een soort polenta) en bakbanaan.

Daarnaast heb je de typische stoofpotjes en maaltijdsoepen die wellicht voortkomen uit de Nederlandse en Spaanse traditie uit de koloniale tijd. De carni di baca stoba bijvoorbeeld (gestoofd rundvlees), of het iets zoetere cabrito stabo (geitenstoof) en galina stoba (kip), geserveerd met witte rijst en bonen (arroz moro). Voor de echte liefhebbers is er de calco stoba, de stoofschotel met conch, een soort zeeslakken.

Zo’n 90 procent van het voedsel wordt op Aruba geïmporteerd, omdat er eenvoudigweg te weinig  is om al die toeristen te voorzien. Venezuela is helemaal weggevallen als leverancier door de politieke problemen daar, dus komt de import nu uit uit Panama, Colombia, de VS en natuurlijk Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *