Sero Muskita

De oudste archeologische vindplaats op Aruba is waarschijnlijk Sero Muskita, waar stenen gereedschap werd gevonden. Bij een opgraving in Arikok werd soortgelijk gereedschap aangetroffen. Op basis van de afwerking ,techniek en vorm van het gevonden gereedschap wordt gedacht dat er reeds ca. 4000/4500 voor Chr. mensen op Aruba woonden.

Een van de oudste stenen tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Aruba werd gevonden op “Sero Muskita”.

Uiteraard kan deze bewoning het gevolg zijn van incidentele bezoeken vanuit het vasteland, zoals bewoners van de kustgebieden van Venezuela. Zij gebruikten reeds vergelijkbare instrumenten al duizenden jaren.

Deze eerste mensen op Aruba verbleven niet permanent op een plaats, maar verplaatsten zich van de ene naar de andere plaats in familiegroepen van 10 tot 15 leden. Ze jaagden op kleine dieren, visten en verzamelde schelpdieren en fruit als voedsel. We noemen de periode waarin deze mensen het eiland bewoonden de Pre-keramische Periode (2500 AD BC-1000). De reden hiervoor is dat er geen aardewerk gevonden is voor deze groep.

Een nadere toelichting op de Indianen die leefden op Aruba vind u in ons artikel over de Arawak Indianen.

Het Archeologisch Museum van Aruba
Openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag 10:00-05:00, zaterdag en zondag 10:00-02:00 De NAMA ligt aan Schelpstraat 42 in het centrum van Oranjestad (Achter de Kong Hing Supermarkt in Havenstraat). Gratis toegang. Telefoon +297 582 8979

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *