Hooiberg

Plaatsen > Hooiberg

De Hooiberg is een vulkanische formatie midden op het eiland, dichtbij Santa Cruz.  De Hooiberg is slechts 146 meter hoog, maar door haar vorm en plaats in het vlakke landschap is de hooiberg vanaf het gehele eiland te zien. De naam Hooiberg is afgeleid van deze typische vorm; de heuvel lijkt op een hooiberg.

De Hooiberg is niet de hoogste berg op Aruba, dat is de Jamanota (189 m). Met haar hoogte van 146 meter is het niet de hoogste berg (De Yamanota en de Arikok zijn beide groter), maar het is wel de meest toegankelijke.

De heuvel is ontstaan doordat zwart graniet samen met ander vulkanisch materiaal werd uitgestoten waardoor het eiland ontstaan is. In de loop der eeuwen is het omringende gesteende geërodeerd, waardoor de typische heuvel van zwart graniet overbleef. De top van de Hooiberg is dan ook het oudste gesteente dat nog op Aruba voorkomt.

In 1951 heeft Eduardo Tromp een trap tegen de Hooiberg aan gebouwd die uit 900 treden bestond. De treden waren uit de rots gehakt. In 1990 heeft de overheid, na 35 jaar, de vervallen trap laten renoveren. In 1991 is dit project afgerond, het traject is hierdoor iets langer geworden bij de voet van de berg en de treden zijn breder en langer. Het zijn nu, hoewel het gehele traject langer geworden is, met de 587 treden, wel minder treden.

Op een heldere dag wordt u beloond voor de klim en ziet u vanaf de hooiberg het vasteland van Venezuela en het eiland curaçao liggen.

Op de top van de berg staan enkele antennes en twee kleine gebouwtjes. Eén van een radiostation en één van het lokale telefoonbedrijf SETAR.

We adviseren u om voldoende water mee te nemen als u omhoog wilt klimmen. Ook is het aan te bevelen goede schonen te dragen en, om van het uitzicht te genieten, een verrekijker en camera.

De Hooiberg is begroeid met cactussen, enkele Kibrahacha bomen, divi-divi bomen of Watapana (Caesalpina coriara).

Bronnen:

  • Carib guide Aruba
  • Aruba Nostra (Amigoe) – 20-08-1966
  • Chabalito # 10, aña 6,
  • Aruba, tips for travellers

2 gedachten over “Hooiberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *