Warawara

Thema’s > Warawara

Wara Wara (c) 2010 ArubaVakantieland.nl
Wara Wara (c) 2010 ArubaVakantieland.nl

De Warawara is een roofvogel die op Aruba weer steeds meer voorkomt, vooral in het Parke Nacional Arikok.

De Warawara is een grote vogel met lange poten. De Warawara  heeft een spanwijdte van 120 cm breed. De Warawara is bruinzwart van kleur, de zwarte kuif ligt plat op de kop, de borst is gestreept en de nek en de hals zijn wit. Het aangezicht zonder veren en roodroze van kleur. De snavel is lichtblauw en de onderkant van de snavel is oranje. De Warawara  heeft een krachtige kromme snavel met spitse, haakvormig omgebogen punt. Het is een grote, opvallende vogel met een felgekleurd verenkleed van zwart en oranjegeel. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes en hebben een iets helderder kleur.

De Warawara is een omnivoor en eet een verscheidenheid aan voedsel, waaronder insecten, fruit, zaden en kleine gewervelde dieren, af en toe ook hagedissen of muizen. Voor het natuurlijk evenwicht is de warawara een belangrijke vogel omdat hij de kadavers opeet van wilde geiten.

De warawara voelt zich goed thuis op droge terreinen met doornstruiken en zuilcactussen. Men ziet hem meestal boven de heuvels, het laagland of boven de oceaan zweven. Vaak ook, loopt de Warawara op de grond en verschuilt hij zich onder de stuiken of cactussen als u te dicht bij komt.

Ze maken hun nesten vaak in cactussen of doornige struiken en leggen eieren die ongeveer 13 tot 14 dagen broedtijd nodig hebben voordat ze uitkomen.

De Warawara, ook wel bekend als de Arubaanse Troepiaal, is de nationale vogel van Aruba. De Warawara is een belangrijk cultureel symbool op Aruba en wordt vaak afgebeeld in kunstwerken en souvenirs op het eiland.

Bronnen:

  • Natuurgids Nederlandse Antillen & Aruba / Karel Beylevelt
  • Buniteza den secura / M. Arnoldo
  • Onze vogels / Bart A. de Boer
  • Encyclopedie van de Nederlandse Antillen
  • De vogels van de Nederlandse Antillen / K.H. Voous

Eén gedachte op “Warawara

  1. Maarten

    De Arubaanse Troepiaal is echt een totaal andere vogel met oranje borst.
    De nationale vogel van Aruba is de prikichi. Het nationale symbool van Aruba is de Shoco, een uiltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *