Radio Kelkboom (Lokale radio Aruba)

Op 20 maart 1954 begonnen de broers Carlos en Joaquin Kelkboom in het pand aan Emmastraat 3 in Oranjestad met het eerste commerciële radiostation (PJA5) van Aruba: Radio Kelkboom. Bij de oprichting was Carlos Kelkboom in eerste instantie alleen belast met het economische gedeelte en Joaquin Kelkboom met het technische. Later is ook dit technische gedeelte overgenomen door Carlos Kelkboom.

In 1980 verhuisde de studio naar Bloemond 14, waar ook de zender en zendmast al stonden. Tot 2 april 1989 werd er alleen op de A.M. band uitgezonden (P4A5). Eerst op 1435 Khz later op 1440 Khz. Daarna waren de uitzendingen ook op de F.M. band op 106.7 Mhz te beluisteren (P4A20).
Radio Kelkboom bood een informatief programma gericht op de oudere inwoners van Aruba. Radio Kelkboom heeft een duidelijk herkenbare programmering. Veel beluisterd zijn de nieuwsprogramma’s, zowel in het Papiaments als de directe uitzendingen van Radio Nederland Wereld Omroep en Voice of America. Naast uitzendingen in de eigen taal Papiamento zond Kelkboom ook programma’s uit in het Spaans en Nederlands. Daarnaast werden diverse radioprogramma uit Nederland doorgezonden via Radio Kelkboom.

De lokale muziek heeft een grote prioriteit die bijvoorbeeld goed tot uiting komt in het programma Butishi di Alegria dat al sinds 1964 in de lucht is. Om deze lokale muziek te promoten is Radio Kelkboom in 1983 begonnen met Watapana Recording Studio.

Vanaf 1998 is Watapana Recording Studio met de eigen CD productie begonnen.

Emile Kelkboom heeft het station overgenomen.

Radio Kelkboom is, na 59 jaar van uitzenden, gestopt met haar uitzendingen in juni 2013.   Als reden werd de lage marge genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *