Gezondheidszorg

Thema’s > Gezondheidszorg op Aruba

Het niveau van de gezondheidszorg op Aruba is vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. De meeste artsen spreken Nederlands. Het ziekenhuis op Aruba, het Dr. Horacio Oduber Hospitaal, ligt buiten Oranjestad bij Eagle Beach en is goed uitgerust.

Sinds 2001 kent Aruba een algemene ziektekostenverzekering (AZV) voor de gehele bevolking.

Het Horacio E.Oduber Hospitaal is een algemeen ziekenhuis met 320 bedden. Het ziekenhuis is de enige aanbieder van ziekenhuiszorg op het eiland en verzorgt de gehele populatie van Aruba, bestaande uit 120.000 mensen. Daarnaast bezoeken dagelijks 15.000 toeristen het eiland, die voor ziekenhuiszorg aangewezen zijn op het Horacio E. Oduber ziekenhuis.

Bijna alle algemene medische handelingen kunnen op het eiland worden uitgevoerd. Mocht het noodzakelijk zijn, in verband met specialistische hulp, dan bent u met het vliegtuig heel snel in een gespecialiseerd ziekenhuis op Curaçao of in Colombia of de Verenigde Staten.

Vanuit Aruba vertrekt men veel voor gespecialiseerde gezondheidszorg naar Colombia. Colombia kent een goede prijs-kwaliteit verhouding voor wat betreft specialisten zoals cardiologen, longartsen en chirurgen.

Vaccinaties Voor de meest actuele situatie rond (verplichte) vaccinaties kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen. Op Aruba komt geen gele koorts voor. Echter, als men VANUIT een gele koorts gebied komt (binnen 10 dagen) is vaccinatie VERPLICHT. Op Aruba land komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Externe links voor gezondheidszorg op Aruba:

Minder valide reizigers Heeft u speciale medische zorg nodig tijdens uw bezoek aan Aruba, dan kunt u deze inhuren via LABCO tel: 011 (297) 582-6651 of fax: 011 (297) 582-6567. LABCO heeft onder andere medische zuurstofsystemen, rolstoelen, krukken, bedden en scootmobielen. 24-uurs service en gratis bezorging bij uw hotel.

Persoonlijk advies Als u specifieke omstandigheden kent in uw gezondheidstoestand is het verstandig even met één (of meerdere) van de volgende instanties contact op te nemen voordat u op reis gaat naar Aruba:

  • AMC Amsterdam: tel. 020 566 38 00, www.amc.nl
  • GGD: voor regionale adressen zie www.ggd.nl
  • Havenziekenhuis Rotterdam (Travel Clinic): tel. 0900 503 40 90 (€ 0,15/min.), www.travelclinic.com
  • KLM Travel Clinic Schiphol: tel. 0900 109 109 6 (€ 0,80/min.), klmhealthservices.com/
  • LCR (landelijke vaccinatielijn voor reizigers): tel. 0900 95 84 (€ 0,45/min.), https://www.lcr.nl/
  • LUMC Leiden: tel. 071 526 36 36, www.lumc.nl
  • Meditel: tel. 0900 040 03 63 (€ 0,25/min.), www.meditelopreis.nl

Apotheek U kunt bij apotheken geen medicijnen kopen zonder recept van een Arubaanse arts. Vraagt u bij de apotheek advies hoe u moet handelen om aan uw medicijnen te komen. Alle medicijnen, waaronder paracetamol zijn alleen verkrijgbaar in de apotheek.

Apotheken zijn doorgaans open van maandag tot en met zaterdag van 07:00-19:00. Buiten de reguliere openingstijden is er altijd een apotheek open 24 uur voor noodgevallen. De apotheek van dienst wisselt op wekelijkse basis en bij elke apotheek staat een aankondiging op hun raam welke apotheek dienst heeft.

Betaling Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.

Bronnen:Dokter Horacio Oduber Hospitaal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *