Balashi bier

Thema’s > Balashi bier

Na een dag in de tropische zon, lest volgens de Balashi Brouwerij niets de dorst als de schone, frisse smaak van een ijskoude fles Balashi bier.

Het nationale bier van Aruba wordt geproduceerd in de Brouwerij Nacional Balashi. Brouwerij Nacional Balashi werd in 1996 opgericht door een van de grootste onderneming van Aruba MetaCorp. De bouw startte in 1998 en het eerste biertje werd 8 maanden later, in mei, gebrouwen.

De naam Balashi is afkomstig uit de woorden Bala Bala en Balana. Deze woorden zijn afkomstig uit de Aruac (Indiaanse) taal Taino en het betekent “in de buurt van de zee”. Het bier van Aruba kreeg deze naam na een naam-wedstrijd onder de Arubanen. De brouwerij is gevestigd in het gebied genaamd Balashi, waar de grote ruïnes van de Arubaanse goudwinning liggen. Door de inzenders werd dit vertaald in de gouden kleur van Balashi Bier.

Balashi Bier is sinds de sluiting van de Rubano brouwerij het enige bier gebrouwen op het eiland Aruba. U vindt Balashi bier in elk restaurant, hotel en bar op Aruba, evenals op de schappen van supermarkten.

De kwaliteit van Balashi Bier wordt gedurende het hele proces geautomatiseerd op kwaliteit gecontroleerd om te voldoen aan de hoge eisen van een dorstige lokale bevolking en toeristische bezoekers van het eiland Aruba. Mara ook komen er bestellingen uit Nederland, Curaçao en Bonaire. De moderne bottelarij is geschikt voor het bottelen 15.000 flessen per uur. De bottelarij is in handen van Meta Corp NV, het grootste Arubaanse bedrijvenconglomeraat.

Hoewel Balashi pas sinds 1998 bestaat, heeft Balashi al indrukwekkende internationale erkenning, zoals het winnen van de gouden medaille in 2001 en de Grand gouden medaille in 2004 in de “Monde Selection” in Brussel.

U kunt deelnemen aan de dagelijkse rondleidingen over de productie vloer van de Balashi brouwerij. Volg het ingewikkelde proces van de bierproductie vanaf het eerste moment wanneer mout in de ketels wordt gedaan, en na gisting en filtratie processen uiteindelijk gebotteld en klaar gemaakt wordt voor distributie. Combineer uw bezoek met een bezoek aan de Balashi Gardens, de open-lucht bar en restaurant naast de brouwerij met uitzicht op het Arubaanse platteland.

Brouwmeester Klaus Eckert zorgt ervoor dat het Balashi bier een constante diep gouden kleur heeft. Het bier is duidelijk en transparant en eenvoudig op schuim, het heeft een zachte bitterheid, een aroma van verse hop en een korte afdronk.

Balashi’s mout wordt geïmporteerd uit Schotland, terwijl de hop uit Duitsland komt.

De Balashi Brouwerij en Tropical Bottling Company zijn in 2001 samengevoegd waardoor het bedrijf nu ook flessen water produceert bekend als AWA in het Papiaments. AWA gaat via een dubbele zuivering voordat ze worden gebotteld. Aruba heeft één van de van de best smakende drinkwaters op de planeet die in de tweede grootste ontziltingsinstallatie in de wereld.

Malta is een ander populair Balashi product. Het wordt gebrouwen als bier, maar zonder het fermentatieproces. Het uiteindelijke niet-alcoholische product is donkerder en zoeter dan bier en is een drank die volgens Balashi lekker is voor het hele gezin.

Acht miljoen liter frisdrank Coca Cola (nummer een in Aruba), Diet Coke, Sprite en Tropische kersen, ananas, druiven en sinas smaken worden ook vervaardigd in deze immense fabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *