Aloë Vera

WAARSCHUWING Aloë is geen vervanger van uw medicijnen! Raadpleeg bij klachten altijd uw huisarts

De Aloë Vera plant kwam oorspronkelijk in het wild voor op Madagaskar en grote delen van het Afrikaanse continent. De naam Aloe Vera werd voor het eerst gebruikt door Carl Von Linne in 1720. De wetenschappelijke naam werd toen Aloe Vera Linne, tegenwoodig ook wel Aloe Barbadensis Miller genoemd. Aloë Vera is een vetplant die behoort tot de Liliaceae familie. Het is een van de 250 bekende soorten aloë. Vera betekend “echte”.

In het Papiamento wordt de Aloë Vera plant Sentibibu genoemd. Sente staat voor “100” en Bibu voor “leven”. Volgens de traditie wordt je dan ook 100 jaar oud als je iedere dag de gel van de plant eet!

Volgens de geschiedenisboekjes wordt de Aloë Vera plant op Aruba al sinds de 19e eeuw verbouwd en verwerkt. Rond 1840 werd de verbouw van de Aloë Vera plant op Aruba gestimuleerd. Al snel was tweederde van het oppervlak van Aruba bedekt met aloë Vera planten. Aruba is met haar uitgestrekte, lage kalkrotsvlakten erg geschikt voor de aloëcultuur. Nog altijd vindt je op het eiland Aruba veel wilde Aloë-planten. De planten bloeien in het late najaar, in mei. Aruba werd in de 19e en 20e eeuw ’s werelds grootste exporteur van Aloë Vera en stoffen die in de Aloë bladeren te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld aloïne. Aloïne wordt gebruikt als laxeermiddel en voor het balsemen van lijken. (Zie verderop in dit artikel voor de complete lijst van elementen in de Aloë Vera plan).

De eerste Aloë Vera planten werden op de 150 hectare grote plantage Hato gepland, die vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt. In die begindagen leefden vele Arubaanse gezinnen van de oogst van de Aloë Vera, dat toen alleen gebruikt werd als grondstof voor laxeermiddelen. Deze laxeermiddelen werden wereldwijd verkocht onder de naam “Curaçao Aloë’s”, vernoemd naar de haven waar de Aruba Aloë Vera werden verzonden. Curaçao had zelf nauwelijks productie van Aloë Vera.

De Aloë Vera bevat vele mineralen, vitaminen, aminozuren, enzymen etc. Laboratorium analyse hebben zo’n 140 verschillende elementen aangetoond in Aloë Vera. Deze zijn te verdelen in voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, aminozuren en chemische stoffen. Aloë Vera bevat de volgende voedingsstoffen:

  • VITAMINEN B1, B2, B3, bèta caroteen, vitamine C, Choline (B-complex vitamine), foliumzuur (gebrek hieraan veroorzaakt bloedarmoede).
  • MINERALEN Aluminium, Calcium, Chloride, Chroom, Koper, IJzer, Magnesium, Mangaan, Kalium, Fosfor, Natrium, Zwavel, Zink.
  • AMINOZUREN Arginine, asparagine, asparagine zuur, alanine, cystine, glutamine, glutamine zuur, leucine, lysine, isoleusine, histidine, theonine, hydropoline, proline, serine, glycine, valine, methionine,tyrosine, fenylalanine.

Door deze samenstelling wordt de gel van de Aloë Vera gebruikt bij de behandeling tegen brandwonden en infecties en lichte tot zeer ernstige aandoeningen als Acne, hoofdhuidproblemen, snijwonden en schaafplekken. De aloë-gel revitaliseert de huid en repareert beschadiging van de huid. Aloë is uitgegroeid tot een hele lijn van huidverzorgingsproducten de hele wereld bekend om zijn vochtregulerende voordelen.

Vroeger werd de Aloë Vera planten zelf ook gebruikt om ziekten te weren en boze geesten te verjagen. Een plantje of een paar bladeren werden aan het plafond of boven de voordeur gehangen. Ook naast de ingang van een huis werden en worden vaak enkele planten gepoot om de boze geesten buiten te houden.

Rondleiding Aruba heeft nu een aloëplantage op Hato, compleet met een moderne fabriek, laboratorium, een klein museum en een winkel. Het complex werd in 2000 officieel geopend door kroonprins Willem-Alexander. U kunt deelnemen aan een rondleiding door de moderne Aruba Aloë Fabriek en het productieproces volgen van het Aloë Vera blad tot gebottelde Aruba Aloë lotions. De gidsen vertelt u alles over de aloë plant en het gebruik ervan. Daarnaast zult U de gelegenheid hebben alles over het 160-jarige geschiedenis van de aloe vera plant op Aruba te zien in het museum met oude gereedschappen en werktuigen en een complete bibliotheek met de geschiedenis, de fabricage en eigenschappen van Aloë Vera. Alle Aruba Aloe lichaam, zon-en haarverzorgingsproducten kunnen gekocht worden in de fabriek. Aruba Aloe Balm NV, Pitastraat 115, Hato Aruba Aloe Balm NV, Pitastraat 115, Hato. Tel (297) 588-3222 E-mail sgroot@arubaaloe.com Website: www.ArubaAloe.com

Bronnen:

  • De website van Aruba Aloe Museum & Factory
  • Indian Green Energy Awareness Center, Satish Lele.
  • Remedi i kustumber di nos bieunan / Dina Veeris
  • Aloëteelt – Amigoe 07/04/2001
  • Aruba Events Magazine 2004
  • Nederlandse vertaling van “The handbook of Aloë Vera by Jo Serrentino” door Aäron van den Elsen voor STS Aloë Vera Products Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *