Keshi Yena is een traditioneel gerecht van Curaçao, ook populair op Aruba, dat letterlijk vertaald “gevulde kaas” betekent. Het wordt bereid door een halve Edammer kaas uit te hollen en deze te vullen met een mengsel van vlees, groenten en kruiden. Hieronder vind je een recept voor het maken van Keshi Yena:
Ingrediënten:
- 1 Edammer kaas (1 kg)
- 500 gram kipfilet, in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 paprika, fijngehakt
- 1 tomaat, fijngehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 kopje olijven, in plakjes gesneden
- 1/2 kopje rozijnen
- 1/2 kopje amandelen, gehakt
- 2 eieren, geklopt
- 1/4 kopje melk
Bereidingswijze:
- Snijd de bovenkant van de Edammer kaas af en hol de kaas uit met een lepel, zodat er een 1 cm dikke laag kaas overblijft.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de kipfilet, ui, knoflook, paprika en tomaat op middelhoog vuur tot de kip gaar is.
- Voeg de tomatenpuree, kerriepoeder, gemalen komijn, zwarte peper en zout toe en bak nog 2 minuten mee.
- Roer de olijven, rozijnen en amandelen door het mengsel.
- Meng de geklopte eieren met de melk in een kom.
- Vet een ovenschaal in met boter en leg de uitgeholde kaas erin.
- Giet het eimengsel in de kaas en roer voorzichtig door elkaar.
- Vul de kaas met het kip-groentemengsel.
- Bedek de kaas met de afgesneden bovenkant en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Bak de kaas in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 30 minuten.
- Haal de aluminiumfolie eraf en bak nog 10-15 minuten totdat de bovenkant goudbruin is.
- Haal de ovenschaal uit de oven en laat de Keshi Yena 10 minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Keshi Yena is een heerlijk en rijk gerecht dat vol zit met smaak. Het is een geweldig gerecht om te serveren bij speciale gelegenheden of als je indruk wilt maken op je gasten