California lighthouse

Plaatsen > Aruba > California lighthouse

Arubavakantielnd.nl California LighthouseDe vuurtoren “California lighthouse” is gebouwd tussen 1914 en 1916 volgens een Frans ontwerp. Tot op heden is niet precies duidelijk wanneer de toren gebouwd is. Wel is bekend dat de toren in 1919 in gebruik is genomen.

De California lighthouse is gebouwd op het Hudishibana plateau aan de westkust van Aruba. De vuurtoren is een indrukwekkende mijlpaal in het dorre bijna maanachtig landschap eromheen.

De vuurtoren is vernoemd naar de ‘California’, een vrachtschip dat vlak voor de westkust verging op 23 september 1891. De California werd wereldwijd bekend als het schip dat de noodsignalen van de Titanic ontving, maar er niet op reageerde. De vuurtoren staat ook wel bekend onder de namen Faro Blanco- (naar de witte kleur) of Hudishibana- (naar het plateau) Vuurtoren.

De vuurtoren is zo ongeveer dertig meter hoog en is opgebouwd uit natuursteen. De top is een stalen constructie die op het natuursteen rust. In deze contructie is de grote ‘lamp’ geplaatst.

Dichtbij de vuurtoren werd het huis voor de vuurtorenwachter met zijn gezin gebouwd. Inmiddels is dit huis verbouwd tot restaurant en is El Faro Blanco hier gevestigd.

De California lighthouse is gemakkelijk bereikbaar met de huurauto. Vanuit Oranjestad rechtdoor over de L.G. Smith Boulevard en doorrijden tot bij de vuurtoren. Onderweg treft u verschillende verkeersborden die u de juiste kant opleiden.

Vanaf het plateau bij de de vuurtoren heeft u een prachtig uitzicht over het eiland Aruba. Bij ons bezoek was de vuurtoren niet geopend om te beklimmen.

De vuurtoren is nu onder beheer van monumentenzorg. De vuurtoren zelf is niet open voor het publiek.

Bronnen:

  • Ambiente, edition 11, 2002
  • Arubaans akkoord: De vuurtoren van Westpunt op Aruba / Jan Berkhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *