Orkanen op Aruba

Thema’s > Orkanen op Aruba

De kans om op Aruba getroffen te worden door orkanen is veel kleiner dan bij andere, noordelijker gelegen eilanden in het Caribische gebied. Het orkaanseizoen loopt in het Caribische gebied van 1 juni tot 1 december. In die periode ontstaan er gemiddeld 10 Tropische stormen en ontwikkelen zich er 6 tot Orkaan.

Door de zuidelijke ligging van Aruba in het Caribische gebied trekken de orkanen over het algemeen ten noorden van Aruba langs. Op Aruba merkt u dit door veel regen en harde wind. Voor Aruba is de hoogste kans op harde regen en wind door orkaanactiviteit ten noorden van het eiland in september en oktober.

De kans dat Aruba vol door een orkaan wordt getroffen is één keer per honderd jaar. Dit is gebeurd in 1605, 1784 en 1877. Aruba is in 1954 geraakt door de staart van orkaan “Hazel”, 1999 geraakt door de staart van orkaan ‘Lenny’ en in 2004 door uitlopers van orkaan ‘Ivan’.

De grootste gevaren waaraan u blootgesteld kunt worden op Aruba als gevolg van orkanen, zijn:

  • Zeer grote golven aan de kust.
  • Harde wind die kabels laten breken en bomen om doen waaien.
  • Stortregens die tot overstroming leiden.

Er zijn twee fasen van het Orkaan-alarmsysteem op Aruba:

  • Fase 1: Verhoogde waakzaamheid (Hurricane Watch).
  • Fase 2: Orkaanwaarschuwing (Hurricane warning).

Als fase 1 wordt afgekondigd wordt geadviseerd dat u voortdurend de radio en televisie in de gaten houdt en u goed geïnformeerd houdt. U dient (indien van toepassing) de tank van de huurauto te vullen, extra medicijnen in te slaan, blik- en gedroogd eten in te slaan, ook voor uw huisdieren, voor drie dagen. Tot slot dient u batterijen te halen voor uw radio en zaklamp. Als u geen radio of zaklamp heeft; koop er dan één. Verder kunt u vertrouwen op de aanwijzingen van de lokale bevolking.

Bij fase 2 zullen de eilandbewoners veel voorbereidende werkzaamheden doen om losliggende materialen en giftige stoffen op te bergen en veilig te stellen. Als toerist kunt daar wellicht bij helpen; maar zet in elk geval uw koelkast en vriezer zo koud mogelijk en maak extra ijsklontjes. U dient voldoende drinkwater gereed te maken voor al uw gezinsleden voor minimaal 3 dagen. U wordt geadviseerd al uw waardepapieren en kostbaarheden in een afsluitbare plastic zak te doen en deze veilig op te bergen. Sluit alle gordijnen en zonwering als extra bescherming. Berg alle losliggende materialen zoals plantenbakken en bloemenvazen op in een afgesloten kast. Zet een klein koffertje klaar met de belangrijkste zaken om enkele dagen door te komen als u uw huis moet verlaten. (Kleding, handdoeken, medicijnen, toiletartikelen, waardepapieren.)

Tijdens de orkaan dient u radio en televisie te volgen. Drink geen alcoholhoudende dranken. Gebruik de telefoon alleen in noodgevallen. Trek u terug in de badkamer of een andere stevige ruimte. Blijf verwijderd van ramen, glas en deuren. Blijf tijdens de orkaan altijd binnen; u bent veiliger in een badkamer zonder dak, dan rondrennend in de storm op zoek naar een veilige plek. Blijf binnen totdat wordt aangegeven dat alles veilig is; ook als de wind plotseling gaat liggen. De windstilte kan tijdelijk zijn indien dit het oog van de orkaan betreft.

Als alles weer veilig is volgt u de aanwijzingen van de overheid en lokale bewoners. Eet, indien de stroom is uitgevallen, eerst uw koelkast, daarna uw vriezer en pas daarna de blikken en gedroogd voedsel. Wees voorzichtig; overal ligt glas en scherpe materialen. Let vooral op uw kinderen. Kijk of u de buren kunt helpen. As u niet kunt helpen; blijf dan uit de buurt van het rampgebied. U hindert de hulpverleners.

Bronnen: Aruba Yellow pages, Community pages, p. 12 “Hurrincane Season”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *