Criminaliteit op Aruba

Thema’s > Criminaliteit op Aruba

Zoals overal kan diefstal ook op Aruba voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.

Bij het schrijven van dit artikel stuitten we op een groot probleem. De cijfers in de statistieken van criminaliteit in het koninkrijk der Nederlanden maken geen onderscheid tussen Antillianen en Arubanen, ze worden keer op keer in één adem genoemd in plaats van apart. In de literatuur over de criminaliteit van Antillianen in Nederland worden de Arubanen nergens zelfstandig genoemd.

De jaarverslagen van de politie op Aruba over alledaagse criminaliteit laten niets bijzonders zien. Het laatste criminologische onderzoek dat op Aruba heeft plaatsgevonden, dateert van 1996. In dat onderzoek ‘Jeugdcriminaliteit op Aruba’ wordt gerapporteerd over de lage criminaliteit, per 1.000 inwoners nog niet één vierde van die in Nederland.

Op de dagelijkse vluchten vanuit Aruba naar Amerika en Nederland is het aantal bolletjesslikkers in de vliegtuigen bij onze honderd-procent-controles op Schiphol opmerkelijk laag. Misschien komt het door de relatieve welvaart van dit toeristeneiland of door de greep die de rooms-katholieke kerk nog steeds op de bevolking heeft?

Bronnen:

‘Jeugdcriminaliteit op Aruba’,Van der Laan en Essers, 1996.

Artikel ‘Stuur de Antilliaanse probleemjongeren terug’ Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht. Gepubliceerd in NRC 25 april 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *