Pakketreizen naar Aruba

Boekt u een pakketreis naar Aruba en/of gekoppelde reisarrangementen, dan zijn er EU-regels die u als consument goed beschermen. Bij een pakketreis heeft u voor, tijdens en na het boeken, tot aan het einde van uw reis, een aantal duidelijk omschreven rechten. Zo heeft u al voor u boekt recht op informatie, is de reisorganisator aansprakelijk voor het goede verloop van het hele dienstenpakket en bent u beschermd tegen financiële problemen van de reisorganisator. Deze rechten gelden voor alle pakketreizen, ongeacht of u ze via internet of persoonlijk bij een touroperator, reisbureau of andere tussenpersoon boekt die als reisorganisator kan worden beschouwd. Voor zogenaamde “gekoppelde reisarrangementen” gelden beperktere rechten.

De regels gelden niet voor op zichzelf staande reisdiensten (zoals een vliegreis en accommodatie die u apart boekt), bepaalde categorieën zakenreizen op basis van een kaderovereenkomst, reizen die incidenteel en zonder winstoogmerk worden verkocht aan een beperkte groep reizigers en reizen die korter duren dan 24 uur tenzij accommodatie erbij is inbegrepen.

Pakketreizen — Uiteenlopende pakketten met dezelfde rechten

U boekt een pakketreis als u voor uw reis of vakantie een combinatie van twee of meer verschillende reisdiensten boekt. Met reisdiensten bedoelen we vervoer, accommodatie, autoverhuur of, zij het onder bepaalde voorwaarden, andere toeristische diensten. Het kan om een kant-en-klare pakketreis gaan, die de touroperator of het reisbureau al had samengesteld, of om een meer op maat gesneden pakket, dat u zelf samenstelt voor u de reisovereenkomst sluit. In beide gevallen zijn de EU-regels van toepassing, mits uw reis op een bepaalde manier is geboekt.

Wat is een pakketreis?

Uw reis wordt beschouwd als een pakketreis wanneer:

1) uw reis wordt samengesteld door of met hulp van een bedrijf, zoals een touroperator of een online- of offline-reisbureau, op basis van één reisovereenkomst
of
2) u zelf reisdiensten boekt op basis van onafhankelijke overeenkomsten met afzonderlijke bedrijven en aan minstens één van de volgende voorwaarden is voldaan:

  • U boekt de reisdiensten via één verkooppunt (zoals een reisbureau, een callcenter of een website) en u kiest deze voor u instemt met betaling (vóór het sluiten van de eerste overeenkomst), bijvoorbeeld door ze in een “winkelwagentje” of “mandje” op te nemen.
  • U boekt de reisdiensten voor een inclusief- of totaalprijs.
  • De diensten worden u aangeboden of verkocht als “pakketreis”, “vakantiepakket” of iets dergelijks.
  • De reisdiensten worden gecombineerd nadat u een reisovereenkomst heeft gesloten op grond waarvan u mag kiezen uit een aantal verschillende reisdiensten, zoals bij een pakketreiscadeaubon.
  • Doorklikpakket: u boekt de reis bij afzonderlijke aanbieders via onderling verbonden onlineboekingsprocedures, waarbij de eerste aanbieder uw naam, e-mailadres en betalingsgegevens doorstuurt naar de tweede aanbieder en de tweede overeenkomst binnen 24 uur na de eerste tot stand komt.
  • Een combinatie van een reisdienst zoals accommodatie en een andere toeristische dienst zoals een rondleiding met gids of toegang tot een concert of sportevenement geldt alleen als pakketreis als die andere toeristische dienst minstens 25% of meer van de totale reissom uitmaakt, of een essentieel reisonderdeel is.

Aanbieder van pakketrezien naar Aruba:

Bron:
EU-Richtlijn betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen