“Pica di papaya”, soms ook “pica papaya” genoemd, is een traditioneel gerecht op het eiland Aruba, dat populair is onder de lokale bevolking. Het is een pittige salsa of chutney gemaakt van groene papaja (onrijpe papaja), ui, tomaat, limoensap, knoflook en hete pepers. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij lokale Arubaanse gerechten zoals kip of vis, of als dip met tortilla chips of crackers.
De papaja’s die worden gebruikt om pica di papaya te maken, moeten nog stevig zijn en niet te rijp zijn. De papaja wordt vervolgens geschild en in kleine stukjes gesneden en vermengd met de andere ingrediënten om een pittige, frisse en smakelijke salsa te creëren.
Het gerecht heeft een sterke smaak en is meestal behoorlijk pittig, afhankelijk van de hoeveelheid hete pepers die worden gebruikt. Het wordt vaak geassocieerd met de Arubaanse keuken en is een lekkernij voor liefhebbers van pittig eten.
Ingrediënten:
- 1 groene papaja (ongeveer 500 gram)
- 1 grote tomaat, in kleine stukjes gehakt
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 of 2 hete pepers (naar smaak), fijngehakt
- 2 eetlepels limoensap
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze:
- Schil de groene papaja en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Plaats de papaja in een grote kom en voeg de tomaat, ui, knoflook en hete pepers toe. Meng alles goed door elkaar.
- Voeg limoensap en zout toe en roer opnieuw om alles goed te mengen.
- Proef en voeg indien nodig meer limoensap, zout of hete pepers toe.
- Laat het mengsel minimaal 30 minuten staan om de smaken goed te laten mengen. Roer het af en toe even door.
- Serveer de pica di papaya als bijgerecht bij een hoofdgerecht of als dip met tortilla chips of crackers.